Voeding

Terug

Konijnen zijn planteneters en het is daarom van belang dat ze elke dag vers hooi krijgen. Een goed dieet bestaat voor 80% uit hooi en gras, voor 10-15% uit groente en kruiden en voor 5% uit biks. Konijnen hebben een ingewikkeld maagdarmkanaal waarbij bacteriën een belangrijke rol spelen bij de vertering van voedsel. Het konijn heeft deze bacteriën nodig om goed hun voedsel te kunnen verteren. Verstoring hiervan geeft vaak diarree, gasvorming en/of verminderde eetlust.

Naast hooi heeft het konijn ook krachtvoer (biks) nodig. Het krachtvoer is slechts een aanvulling en is niet het belangrijkste bestanddeel van de voeding. Vaak wordt gemengd krachtvoer gekocht.

Konijnen zijn behoorlijk selectief en eten vaak alleen de lekkerste brokjes(de gekleurde) en laten de bruin-groene, staafvormige brokjes liggen. Dit zijn nou juist de belangrijkste brokjes waar vezels en vitaminen in zitten, de gekleurde brokjes zijn meer snoepgoed voor het konijn. Het beste kan een voeding gegeven worden met alleen de staafvormige brokjes.

Ook is het van belang niet teveel van dit krachtvoer te geven aan een volwassen konijn. Eén eetlepel krachtvoer per kg lichaamsgewicht konijn is voldoende als ze daarnaast veel vers hooi kunnen eten. Konijnen zijn vaak ook gek op verse groente. Niet alle groente is goed voor konijnen. Het liefst geen kool of sla geven. Wel kunnen bijvoorbeeld witlof, andijvie, paprika en natuurlijk worteltjes en het lof van de wortels gegeven worden. Wortels bevatten veel suiker, daarom wordt geadviseerd deze nog maar een keer per week te geven. Ook vinden konijnen fruit zoals bijvoorbeeld een appel lekker. Het is van belang om fruit en groente met mate te geven. Niet in één keer een hele stronk.

 

Konijnen produceren 2 verschillende keutels. Een stevig, ronde donkere keutel die de hele dag geproduceerd wordt en een oranje/bruine zachtere keutel. Deze laatste is geen vorm van diarree. De zachte keutel wordt maar 1-2x per dag uitgepoept. Het bevat de inhoud van de blinde darm van het konijn en is rijk aan allerlei voedingsstoffen. Daarom hoort het konijn deze keutels rechtstreeks uit de anus op te eten. Als het goed is hoort u deze keutels dus niet in het hok te vinden. Als het konijn deze keutels niet opeet, kunnen ze vaak aan de achterkant van het konijn blijven plakken. Het is dan verstandig om het konijn even te laten controleren door de dierenarts. Konijnen met overgewicht kunnen soms niet zelf meer bij hun anus om de poep weg te halen! Let daarom op het gewicht van je konijn.

Wij staan op de site van www.konijnen.nl bekend als dierenarts met verstand van konijnen.