Voeding

Terug

Het beste kunt u uw cavia een basis van onbeperkt vers hooi geven. Daarin zitten de vezels, die het maagdarmkanaal van uw cavia zo hard nodig heeft. Verder geeft u een goed pelletvoer (alleen biks), ongeveer 20 tot 30 gram per kilogram lichaamsgewicht van uw cavia. Verder mag u uw cavia een gevarieerd maar beperkt aanbod van groenvoer(bijvoorbeeld andijvie), fruit en verse kruiden geven. Knaagstenen geeft u liever niet, omdat deze blaasgruis en blaasstenen tot gevolg kunnen hebben.

Het is belangrijk dat uw cavia altijd eet. Als hij of zij een dag niet eet, is dat meestal een teken van ziekte en is het verstandig contact op te nemen met de dierenarts en een afspraak te maken.

Net als de mens kan een cavia zelf geen vitamine C aanmaken. De benodigde hoeveelheid krijgt uw cavia binnen door hem of haar dagelijks een halve tablet van 250 mg vitamine C te geven. Of u geeft een goed pelletvoer waaraan extra vitamine C is toegevoegd. Echter, in de meeste commerciële caviavoeders waar toegevoegd vitamine C zit, is de vitamine C allang uitgewerkt. Kijk dus goed naar de productiedatum. Cavia’s met een vitamine C tekort kunnen de volgende verschijnselen vertonen: anorexie (stopppen met eten), moeilijk lopen, vooral met de achterpoten, belemmering van de groei bij jonge dieren en vermagering.

Geef liever geen zgn. mix-voeder. Hieruit eten de cavia’s alleen de lekkere dingen en laten de belangrijkste vezels links liggen! Kies een pelletvoeder. Hieruit kunnen ze niet kiezen en krijgen ze wel alle voedingsstoffen binnen. Wij hebben de beste ervaringen met Supreme Sciense Selective voor cavia’s.

Cavia’s kunnen blaasstenen krijgen. Vaak gaan ze minder eten en verkleurd de urine rood: er zit bloed in. De blaas raakt ontstoken en in het ergste geval kan de cavia niet meer goed plassen. Een van de oorzaken van blaasstenen is voeding. Bijvoorbeeld een overmaat aan calcium in de voeding of door likstenen. Rode urine kan ook komen door kleurstoffen in groenten, het kan soms dus normaal zijn.

De darmen van een cavia zijn gevoelig. Zij hebben voldoende vezels nodig om de darmen goed te laten werken. Cavia’s stoppen met eten of gaan minder eten als ze pijn hebben, bij gebit problemen of als ze stress hebben. Als een cavia dan minder eet of niet eet, komen de darmen stil te liggen. In stil liggende darmen kan een verstopping ontstaan en er kunnen gassen ophopen in maag en darmen. Zo een gasophoping is heel pijnlijk en zorgt dat de cavia helemaal stopt met eten. De gasophoping kan dodelijk zijn. Dus als een cavia minder gaat eten, neem contact op met uw dierenarts. Daarnaast is het heel belangrijk om direct te starten met dwangvoeren.